Klachten
Bij achillespeesklachten ervaar je pijn in de pees die net boven je hielbeen (je hak) loopt. Achillespeesklachten zijn een van de meest voorkomende klachten tijdens wandelen of hardlopen. De klachten ontstaan vaak geleidelijk als gevolg van langdurige overbelasting.
Klik hier voor meer informatie over achillespeesklachten, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
In groep 2 en 3 starten kinderen met schrijven of opdrachten die voorbereiden of het ontwikkelen van de fijne motoriek die je nodig hebt om te kunnen schrijven. Het zijn dan ook vaak leerkrachten die als eerste merken als een kindje hier minder goed in mee kan.
Klik hier voor meer informatie over motorische achterstanden, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van je kraakbeen minder wordt. Bij artrose kun je last hebben van pijn, stijfheid, moeite met alledaagse bewegingen of een beperking in beweeglijkheid.
Klik hier voor meer informatie over artrose, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Ongeveer 5 tot 15 procent van de kinderen in Nederland heeft in meer of mindere mate last van astma. Bij astma zijn de luchtwegen chronisch ontstoken en daardoor vernauwd. De gevolgen zijn onder meer kortademigheid, een piepende ademhaling en hoesten.
Klik hier voor meer informatie over astma, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Jonge kinderen kunnen op verschillende manieren tot voortbewegen komen. Bekende manieren van verplaatsen zijn bijvoorbeeld tijgeren en kruipen. Maar er zijn ook kinderen die rollen of zich op hun rug schuivend of op hun billen schuivend voortbewegen.
Klik hier voor meer informatie over billenschuiven, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Een cerebrale parese (CP) is een klinisch syndroom met een houdings- of bewegingsstoornis die voortkomt uit een niet-progressieve hersenbeschadiging die voor de eerste verjaardag is ontstaan.
Klik hier voor meer informatie over CP, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Bij COPD is er sprake van chronische bronchitis en longemfyseem. Bronchitis is een ontstekingsreactie van de luchtwegen waarbij meer slijm aangemaakt wordt. Het slijm zorg voor een vernauwing van de luchtwegen waardoor ademhalen moeizaam gaat. Bij longemfyseem zijn de longblaasjes kapot of beschadigd. De uitwisseling van zuurstof en kooldioxide in de longen is hierdoor minder goed mogelijk.
Klik hier voor meer informatie over COPD, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Pijn die er kort is, heeft vaak een duidelijke oorzaak. Bijvoorbeeld dat uw lichaam beschadigd of overbelast wordt. Zoals een wond, ontsteking of ziekte. Dit noemen we acute pijn. Hoe lang deze pijn duurt, hangt af van de oorzaak. Nadat deze oorzaak is behandeld, genezen of verdwenen stopt deze pijn.
Wanneer de pijn aanwezig blijft terwijl het lichaam al genezen had moeten zijn, of wanneer er geen duidelijke oorzaak voor de pijn is noemen we dit chronische pijn.
Klik hier voor meer informatie over chronische pijn, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
CVA en beroerte zijn verzamelnamen voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Bij een CVA (cerebro vasculair accident) of beroerte gaat er iets mis met de bloedtoevoer van een deel van je hersenen. Hierdoor ontstaat vaak blijvende schade. Denk hierbij aan:
- verminderde evenwichtsreacties;
- verhoogde weerstand van spierspanning;
- spierzwakte en verlies van willekeurige bewegingen;
- verminderde rompstabiliteit;
- verminderde conditie / uithoudingsvermogen;
- structurele vermoeidheid;
- overgevoeligheid voor prikkels in je omgeving.
Klik hier voor meer informatie over CVA, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Kinderen met DCD zijn onhandiger, vallen vaker en hebben moeite met het aanleren van allerlei vaardigheden als bijvoorbeeld schrijven en fietsen. Het goed kunnen afstemmen en coördineren van bewegingen is voor deze kinderen een uitdaging.
Klik hier voor meer informatie over DCD, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Bij duizeligheid ervaar je een licht gevoel in je hoofd, een onvast gevoel of je benen waarbij je het gevoel hebt te gaan vallen en/of het gevoel dat alles draait en beweegt.
Klik hier voor meer informatie over duizeligheid, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Bij een verzwikking kantelt de enkel te ver naar binnen of naar buiten. Dit gebeurt vaak tijdens onverwachtse momenten tijdens sporten, een ongelukkige val of domweg struikelen over een ongelijke stoep. Op dit moment komen de enkelbanden op rek te staan en remmen de kanteling. Als dit met veel kracht gepaard gaat, kan het zijn dat er een scheurtje in de enkelbanden ontstaat of zelfs een breukje ontstaat.
Klik hier voor meer informatie over enkelklachten na een verzwikking, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Bij een Erbse parese, ook wel een Obstetrische Plexus Brachialis Laesie (OPBL) genoemd, zijn de zenuwen die vanuit de nek naar de arm lopen bij de geboorte beschadigd
Klik hier voor meer informatie over erbse parese, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Etalagebenen ofwel claudicatio intermittens wordt veroorzaakt door slagaderverkalking. Hierdoor treden vernauwingen van de slagader op, waardoor minder bloed de (been)spieren gaat. Hierdoor zullen bij inspanning pijnklachten en/of kramp ontstaan in één of beide benen.
Klik hier voor meer informatie over etalagebenen, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Fasciitis plantaris is een ontsteking van de peesplaat onder de voet en wordt gekenmerkt door een pijnlijke sensatie onder de hiel. De pijnklachten kunnen over de voetzool uitstralen naar de tenen.
Klik hier voor meer informatie over fasciitis plantaris en andere voetklachten, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Fibromyalgie, of het fibromyalgie syndroom (FMS), is een aandoening waarbij het pijnsysteem ontregeld is. Als gevolg hiervan treden chronische pijnklachten op in de spieren en het bindweefsel. Vaak gaat dit gepaard met vermoeidheid, stijfheid, slaapstoornissen, concentratieproblemen, buik-/darmklachten en/of stemmingsstoornissen.
Klik hier voor meer informatie over reumatische aandoeningen, of hier of hier voor meer informatie over chronische pijn. Lees wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Rondom je schoudergewricht zit een kapsel. Wanneer dit kapsel ontstoken raakt, wordt het dikker en gaat het verkleven. Hierdoor ontstaat pijn en neemt de beweeglijkheid van de schouder af.
Klik hier voor meer informatie over een frozen shoulder, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Bij een hallux valgus is sprake van een standsverandering van de grote teen. Hierdoor ontstaan een drukpunt aan de buitenkant van de teen, die op termijn vaak dik, rood en pijnlijk wordt.
Klik hier voor meer informatie over hallux valgus of andere voetklachten, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan tegen een zenuw drukken waardoor pijnklachten, een verminderd of veranderd gevoel in de huid, of krachtsverlies in spierweefsel op kan treden.
Klik hier voor meer informatie over een hernia, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Heupdysplasie is meestal een aangeboren heupafwijking waarbij de heupkom niet goed is ontwikkeld. We weten niet helemaal zeker hoe een heupdysplasie ontstaan. Wel weten we dat heupdysplasie vaker voorkomt bij baby’s die in de zwangerschap in stuitligging hebben gelegen. Ook lijkt geslacht (meisjes), eerstgeborenen en erfelijkheid factoren te zijn waarbij heupdysplasie vaker voorkomt
Klik hier voor meer informatie over heupdysplasie, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Het heupgewricht vorm de verbinding tussen het bovenbeen en het bekken. Klachten in de heupregio leiden vaak tot forse beperkingen in het dagelijks functioneren.
Klik hier voor meer informatie over heupklachten, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Bij een hielspoor is er sprake van een verkalking van de peesplaat onder de voet. Deze peesplaat houdt de voetboog onder spanning. De klachten zijn vaak een gevolg van overbelasting, waarbij overgewicht en roken risicofactoren zijn. Een hielspoor leidt vaak tot een fasciitis plantaris.
Klik hier voor meer informatie over hielspoor en andere voetklachten, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Voldoende bewegen en een goede houding zijn ook op jonge leeftijd belangrijk . Gebrek aan beweging en langdurig zitten in een slechte houding is een veel voorkomende reden van klachten.
Klik hier voor meer informatie over houdingsklachten, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Sommige kinderen zijn erg soepel in hun gewrichten. Meestal is dit geen probleem, maar in sommige gevallen kan dit klachten veroorzaken. Wanneer een kind overbeweeglijk (hypermobiel) is in alle gewrichten, wordt dit gegeneraliseerde hypermobiliteit genoemd.
Klik hier voor meer informatie over hypermobiliteit, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Hyperventilatie betekent snel en veel ademhalen. Als een kind hyperventileert dan ademt het meer zuurstof in dan zijn of haar lichaam nodig heeft. Een hyperventilatieaanval is medisch gezien volkomen onschuldig, maar meestal een angstaanjagende ervaring.
Klik hier voor meer informatie over hyperventilatie, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
De knie is het grootste gewricht in het lichaam. Je gebruikt het o.a. bij lopen, fietsen, springen en gaan staan. Knieklachten leiden daarom vaak tot forse beperkingen in je dagelijks functioneren.
Klik hier voor meer informatie over knieklachten, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Hoe een motorische achterstand zich uit is afhankelijk van de leeftijd. Bij jonge kinderen valt het meestal op dat ze zich langzamer ontwikkelen, doordat het kindje bijvoorbeeld laat gaat rollen, kruipen of lopen. Bij de oudere kinderen komt een motorische achterstand vaker tot uiting tijdens de gymlessen en het sporten. Dit zijn de kinderen die vaak wat onhandiger zijn en minder goed meekomen tijdens de gymlessen.
Klik hier voor meer informatie over motorische klachten, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Multiple sclerose (afgekort MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. Om de zenuwen in het centrale zenuwstelsel zit een isolatielaagje, het zogeheten myeline. Bij MS ontstaan ontstekingen in het myeline waardoor de zenuw niet goed functioneren. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan zoals het verstoord raken van gevoel, het wegvallen van kracht of pijnklachten.
Klik hier voor meer informatie over MS, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
NAH staat voor een Niet Aangeboren Hersenletsel en omvangt alle klachtenbeelden waarbij iemand gedurende zijn/haar leven een ”schade” aan de hersenen oploopt. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na een beroerte, een verkeersongeluk, of als gevolg van een ziektebeeld.
Bij nekklachten kun je pijnklachten hebben in het gebied tussen je schedelrand en de bovenkant van je schouderbladen. Nekklachten kunnen gepaard gaan met klachten in de schouder, arm of je hoofd. Naast nekpijn kun je ook last hebben van een bewegingsbeperking in je nek of schouders, een stram gevoel of duizeligheid.
Klik hier voor meer informatie over nekklachten, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Orthopedische klachten zijn klachten aan in het bewegingsapparaat (spieren, botten en gewrichten). Je kunt hierbij denken aan aangeboren afwijkingen zoals bijvoorbeeld een klompvoet of dwerggroei, gewrichtsaandoeningen, tumoren, botbreuken, of klachten na een operatie. Deze klachten kunnen kinderen op allerlei manieren beperken in hun bewegingsvrijheid, kracht en conditie.
Klik hier voor meer informatie over orthopedische klachten bij kinderen, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Bij Osgood Schlatter heeft een kind pijn vlak onder de knie op het scheenbeen. Dit is de plek waar de spieren van het bovenbeen met een pees aan het scheenbeen vastzitten. Vooral kinderen die snel groeien en veel sporten kunnen deze klachten ervaren.
Klik hier voor meer informatie over Osgood Schlatter, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Bij osteoporose (‘’botontkalking’’ in de volksmond) wordt botweefsel brozer, waardoor ze eerder breken. Osteoporose zelf geeft geen klachten. Hierdoor wordt het vaak pas gediagnosticeerd wanneer een bot spontaan, of bij een relatief klein ongeval, breekt.
Klik hier voor meer informatie over rugklachten, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) is de medische benaming voor pijnklachten rond het gewricht van de knieschijf die spontaan ontstaan en met belasting verergeren. PFPS komt vooral veel voor bij tieners, meer bij vrouwen, en er is vaak geen duidelijk aantoonbare oorzaak.
Klik hier voor meer informatie over PFPS, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Bij een platvoet is sprake van een afvlakking van de voetboog. Hierdoor zakt de voet naar binnen is en wordt het steunvlak van de voet op de grond groter.
Klik hier voor meer informatie over platvoeten en andere voetklachten, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Reuma is een verzamelnaam voor een groep aandoeningen aan de botten, spieren, pezen en gewrichten van het lichaam – het ‘bewegingsapparaat’. Ook zijn er vormen van reuma waarbij juist organen aangedaan zijn. 1 op de 9 mensen in Nederland heeft last van een vorm van reuma. Reuma is vaak goed te behandelen, maar niet te genezen.
Klik hier voor meer informatie over reuma, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Reumatoïde artritis betekent reumatische gewrichtsontstekingen. Deze ontstekingen zijn het gevolg van een auto-immuun ziekte en kunnen optreden in het gehele lichaam. De klachten bestaan uit gezwollen, warme, pijnlijke en stijve gewrichten.
Klik hier voor meer informatie over reumatoïde artritis, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Bij rugpijn heb je pijnklachten in je lage rug, in het gebied tussen je onderste ribben en je bekken. Naast je rug kan de pijn ook ‘uitstralen’ in je bil, heup of een deel van je been.
Klik hier voor meer informatie over rugklachten, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Bij schouderklachten heb je pijn in of rond je schouder. De pijn kan doorstralen naar de bovenarm tot aan de elleboog.
Klik hier voor meer informatie over schouderklachten, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Sclerodermie is een auto-immuun ziekte waarbij de huid ‘’verstrakt’’ en bindweefsel zich ophoopt in de organen (meestal de longen).
Klik hier voor meer informatie over sclerodermie en andere reumatische aandoeningen, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Als uw kind een scoliose heeft betekent dit dat de wervels niet helemaal netjes in een rechte lijn boven elkaar staan. Er is sprake van een zijwaartse kromming van de wervelkolom en het kan zo zijn dat de wervels ook gedraaid staan ten opzichte van elkaar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een structurele en een functionele scoliose.
Klik hier voor meer informatie over scoliose, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Het Sinding Larsen Johansson syndroom is een knieklacht die ontstaat door irritatie van de groeiplaat ter hoogte van de onderzijde van de knieschijf (de patella). Het syndroom komt relatief veel voor bij kinderen tussen de 10-13 jaar.
Klik hier voor meer informatie over het Sinding Larsen Johansson syndroom, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Een tenengang of tenenloop is een looppatroon waarbij kinderen niet de hele voet neerzetten tijdens het lopen, maar alleen hun tenen op de grond zetten. Bij jonge kinderen die nog maar net lopen, is het normaal. Met het ouder worden verdwijnt het tenenlopen normaal gesproken. Bij vier van de vijf kinderen die tenen lopen zonder onderliggende aandoening verdwijnt dit looppatroon voor het 10e levensjaar.
Klik hier voor meer informatie over tenengang en andere voetklachten, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Een tenniselleboog is een overbelastingsklacht gekenmerkt door een pijnlijke sensatie aan de buitenzijde van de elleboog. De pijnklachten kunnen doortrekken. De pijn kan uitstralen naar de hand en pols.
Klik hier voor meer informatie over een tenniselleboog, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Ongeveer 7% van alle baby’s ontwikkelt vlak na de geboorte een voorkeurshouding. De schedel van een baby is nog niet volgroeid en daardoor vervormbaar. Bij een voorkeurshouding heeft dit als gevolg dat er een afplatting van het hoofdje kan ontstaan.
Klik hier voor meer informatie over een voorkeurshouding, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
De ziekte van Bechterew behoort tot de spondyloartropathieën en wordt ook wel axiale spondyloartropathie (ax-SpA) genoemd. ‘’Axiale’’ refereert naar de gewrichten in de wervelkolom en het bekken. Als gevolg van ontstekingsreacties zullen deze pijnlijk en stijf worden. De klachten kunnen gepaard gaan met ontstekingen in de SI-gewrichten, de ogen, gewrichten in de armen en benen, tenen en vingers, darmen en huid.
Klik hier voor meer informatie over de ziekte van Bechterew, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
Bij de ziekte van Sever is de groeischijf in de hiel geïrriteerd geraakt. Hierdoor ontstaan pijnklachten rond de hak. De klachten komen vaak voor bij kinderen tussen de 7 en 15 jaar oud. Vooral tijdens sporten waarbij kinderen veel rennen en springen worden klachten ervaren.
Klik hier voor meer informatie over de ziekte van Sever, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.
De ziekte van Parkinson belemmerd je steeds meer in je dagelijks functioneren. Naast medicatie en operatieve ingrepen, helpen fysiotherapie en ergotherapie je om zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven.
Klik hier voor meer informatie over de ziekte van Parkinson, wat je er zelf aan kunt doen en hoe wij je kunnen helpen.