Patellafemoraal pijnsyndroom

Wat is het patellofemoraal pijnsyndroom?

Het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) is de medische benaming voor pijnklachten rond het gewricht van de knieschijf die spontaan ontstaan en met belasting verergeren. PFPS komt vooral veel voor bij tieners, meer bij vrouwen, en er is vaak geen duidelijk aantoonbare oorzaak. 

Wat is de oorzaak?

Er is nog weinig medische informatie bekend over de oorzaak van PFPS. Mogelijke oorzaken zijn: overbelasting (veel hurken en bukken), spierzwakte van de bovenbeenspieren, hypermobiliteit, een afwijkende stand van de benen (X- of O-benen) of standafwijkingen van de voeten (hol- of bolvoeten). Bij de meeste mensen met het PFPS worden geen orthopedische afwijkingen gevonden.

Fysiotherapie bij patellafemoraal pijnsyndroom?

De fysiotherapeut geeft oefeningen voor kracht, stabiliteit en coördinatie. Door het verbeteren van kracht en stabiliteit neemt de kans op nieuwe klachten af. Daarnaast is de coördinatie belangrijk om controle te krijgen over bewegingen in de heup, knie en de enkel. Eventueel tape ter ondersteuning kan prettige zijn. Verder geeft de fysiotherapeut ook adviezen op maat.

Weet je niet waar je moet beginnen? Bel even met Fysiotherapie Leonardus. Wij denken graag met je mee.

Start vandaag nog met je herstel

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

Fysiotherapie in Helmond