CVA

Wat is een CVA? 

Bij een CVA (cerebro vasculair accident) of beroerte gaat er iets mis met de bloedtoevoer van een deel van je hersenen. Hierdoor ontstaat vaak blijvende schade. CVA en beroerte zijn verzamelnamen voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Een herseninfarct komt vier keer vaker voor dan een hersenbloeding.

Wat is een TIA?

Bij een TIA (Transient Ischaemic Attack) kunnen dezelfde kenmerken optreden als bij een CVA, maar deze klachten herstellen weer volledig.

Hoe vaak komt een CVA voor?  

Herseninfarcten – waarbij een bloedvat verstopt raakt door een bloedstolsel – komen meer (85%) voor dan hersenbloedingen (15%) – waarbij een bloedvat in de hersenen kapot gaat. Jaarlijks lopen naar schatting 40.000 mensen in Nederland een CVA op en 20.000 een TIA.

Wat voor klachten heb je bij een CVA?  

Kenmerkend voor een CVA is dat de klachten plots ontstaan. Er zit veel variatie in de mate waarin de klachten zich voordoen. Veel voorkomende klachten bij een hersenbloeding zijn:

  •  verminderde evenwichtsreacties;
  •  verhoogde weerstand van spierspanning;
  •  spierzwakte en verlies van willekeurige bewegingen;
  •  verminderde rompstabiliteit;
  •  verminderde conditie / uithoudingsvermogen;
  •  structurele vermoeidheid;
  •  overgevoeligheid voor prikkels in je omgeving.

Hoe ziet de behandeling eruit bij een CVA?  

Vaak kan er niet direct iets gedaan worden bij een hersenbloeding. Wanneer de bloeding op een bepaalde plaats, zoals in de kleine hersenen, of bijzondere omstandigheden, kan het zijn dat middels een operatie geprobeerd word om de bloeding te stoppen. Wanneer je een hoge bloeddruk hebt of bloedverdunners gebruikt, kan medicatie gegeven worden om de bloeddruk te verlagen of het bloed beter te laten stollen.

Bij een herseninfarct of TIA bestaat de behandeling onder andere uit trombolyse en medicijnen. In sommige gevallen is een halsslagaderoperatie nodig.

Vaak vindt er na een CVA een opname plaats. Afhankelijk van de ernst van de klachten kan het zijn dat je revalideert in een revalidatiecentrum of in de thuisomgeving. Indien je revalideert in je thuisomgeving kan een fysiotherapeut of ergotherapeut helpen om zo snel mogelijk weer zelfredzaam te worden.

Weet je niet waar je moet beginnen? Bel even met Fysiotherapie Leonardus. Wij denken graag met je mee. 

Maak online een afspraak