Multiple sclerose

Wat is Multiple sclerose?

Multiple sclerose (afgekort MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. Om de zenuwen in het centrale zenuwstelsel zit een isolatielaagje, het zogeheten myeline. Bij MS ontstaan ontstekingen in het myeline waardoor de zenuw niet goed functioneren. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan zoals het verstoord raken van gevoel, het wegvallen van kracht of pijnklachten. Waardoor de ontstekingen ontstaan weten we niet. De ontstekingen bij MS komen en gaan, waardoor de klachten sommige periodes erger zijn dan andere. Soms zijn de ontstekingen zo hevig dat de zenuwen blijvend beschadigd raken.

Multiple sclerose is helaas niet te genezen. Medicatie kan helpen om te zorgen dat de ontstekingsreacties minder vaak voorkomen, sneller afnemen wanneer deze optreden of beter herstellen. Omdat de kans groot is dat er op termijn blijvende klachten ontstaan, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Goede begeleiding en goede therapie kan je helpen om de impact van dergelijke klachten op de kwaliteit van leven soms sterk verminderen.

Klachten bij MS

Afhankelijk van de plaats in het centrale zenuwstelsel waar de ontstekingen optreden zullen klachten ontstaan. Denk daarbij aan een gestoord gevoel, problemen met de coördinatie, zwakte, pijn, minder goed zien, problemen met het geheugen, seksuele klachten etcetera. 

Diagnose MS

De diagnose MS wordt gesteld door een neuroloog. Deze maakt hierbij gebruik van o.a. een lichamelijk onderzoek, een MRI scan van de hersenen en in sommige gevallen een ruggenprik. De diagnose MS kan uiteindelijk gesteld worden als aangetoond is dat er in het centrale zenuwstelsel op meerdere plaatsen en op meerdere momenten ontstekingen opgetreden zijn die niet anders verklaard kunnen worden dan door de ziekte MS.

Welke vormen van MS zijn er?

De aanwezigheid van plotse verslechteringen (terugvallen, relapses of schubs genoemd) en de aanwezigheid van een geleidelijke achteruitgang in het functioneren (progressie van het ziektebeeld). Aan de hand van deze kenmerken wordt onderscheid gemaakt 4 vormen van MS:

– Relapsing-remitting MS
– Relapsing-progressieve MS
– Secundair progressieve MS
– Primair progressieve MS

Fysiotherapie bij MS

De fysiotherapeut kan helpen bij het beperken van de functionele gevolgen van de MS door de functies van het houdings- en bewegingsapparaat zo optimaal mogelijk te houden. Dit kan zijn door je zo ”getraind” mogelijk te houden, of specifieke behandelingen wanneer een terugval maakt dat je (tijdelijk) minder mobiel bent. Het doel hierbij is om je zo lang mogelijk zelfstandig te houden.

Weet je niet waar je moet beginnen? Bel even met Fysiotherapie Leonardus. Wij denken graag met je mee.

Start vandaag nog met je herstel

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

Fysiotherapie in Helmond