Morbus Sever/Ziekte van Sever

Wat is de ziekte van Sever?

Bij de ziekte van Sever is de groeischijf in de hiel geïrriteerd geraakt. Hierdoor ontstaan pijnklachten rond de hak. De klachten komen vaak voor bij kinderen tussen de 7 en 15 jaar oud. Vooral tijdens sporten waarbij kinderen veel rennen en springen worden klachten ervaren (bijvoorbeeld bij basketbal, voetbal, ballet, turnen en atletiek).

Hoe ontstaat de ziekte van Sever?

Kinderen hebben groeischijven op de botten. In de volwassenheid zijn deze groeischijven weg. Groeischijven zijn kwetsbare plekken die relatief snel getroffen kunnen worden door overbelasting. Op het hielbeen, waar de achillespees vastzit aan de hiel, zit bij kinderen ook een groeischijf. Als deze door bijvoorbeeld overmatig veel sporten overbelast wordt, kan de ziekte van Sever ontstaan. De ziekte van Sever komt iets meer voor bij jongens dan bij meisjes. 

Fysiotherapie bij de ziekte van Server

De ziekte van Sever is een self-limiting disease, wat betekent dat de ziekte vanzelf overgaat. Doorgaans duurt dit 6 tot 12 maanden. Ondanks dat de klachten vanzelf over gaan, zijn er wel een aantal ”leefregels”. De fysiotherapeut zal hoofdzakelijk adviseren en begeleiden.

Weet je niet waar je moet beginnen? Bel even met Fysiotherapie Leonardus. Wij denken graag met je mee.

Start vandaag nog met je herstel

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

Fysiotherapie in Helmond