Rugpijn

Wat is rugpijn? 

Bij rugpijn heb je pijnklachten in je lage rug, in het gebied tussen je onderste ribben en je bekken. Naast je rug kan de pijn ook ‘uitstralen’ in je bil, heup of een deel van je been. Rugklachten kunnen ervoor zorgen dat je wordt gehinderd in bijvoorbeeld je werk, het beoefenen van je favoriete sport of in het doen van huishoudelijke taken. Als de pijn en beperkingen toenemen ben je mogelijk zelfs beperkt in simpele bewegingen zoals bukken of draaien op bed.  

We spreken van acute rugpijn als de pijn plots komt opzetten, bijvoorbeeld nadat je jezelf vertild hebt. In de meeste gevallen is er gelukkig geen sprake van een beschadiging in je rug, ook al kan dit wel zo voelen. Als de pijn al langere tijd aanwezig is noemen we dit chronische pijn. Geen zorgen overigens, dit zegt wel iets over hoe lang de pijn al aanwezig is maar niet over hoe lang de pijn nog zal blijven.  

Komt rugpijn vaak voor? 

In Nederland krijgt zo’n 80% van alle mensen in zijn of haar leven te maken met lage rugpijn. Als je op dit moment last hebt van je rug ben je dus niet de enige! Rugpijn behoort tot de top drie van klachten waarmee mensen zich melden bij de fysiotherapeut. We hoeven je dus waarschijnlijk niet uit te leggen dat we veel ervaring hebben in het behandelen van de rug.  

Wat kan ik verwachten bij rugklachten?  

Het verloop van rugklachten kan heel erg variëren. In de meeste gevallen zien we bij acute rugklachten dat de pijn en beperkingen binnen een aantal weken vanzelf afnemen, zelfs zonder dat je de huisarts of fysiotherapeut bezoekt. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, wat betekent dat het bij sommigen wat langer duurt. Bij chronische klachten is er vaak sprake van klachten die in wisselende mate of zelfs continue aanwezig zijn zonder dat er afname is in de loop van de tijd.  

Wat kan een fysio- of manueeltherapeut voor je lage rugklachten doen?  

Een fysiotherapeut of manueeltherapeut kan je op verschillende manieren helpen om het herstel van je rugpijn in goede banen te leiden, zodat je weer zonder pijn en beperkingen kunt bewegen. Ook denken we bij aanhoudende rugklachten, of bij een langzaam herstel graag met je mee en gaan we samen op zoek naar factoren die mogelijk je herstel belemmeren.  

Weet je niet waar je moet beginnen? Bel even met STADS. Wij denken graag met je mee. 

Maak online een afspraak