Hernia

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan tegen een zenuw drukken waardoor pijnklachten, een verminderd of veranderd gevoel in de huid, of krachtsverlies in spierweefsel op kan treden.

Hoe ontstaat een hernia?

De kwaliteit van de tussenwervels neemt af naarmate je ouder wordt. Door dit proces kan de tussenwervelschijf inzakken en naar buiten puilen. Het is mogelijk dat overgewicht, roken, te weinig bewegen en een slechte conditie  verhogen de kans op een hernia.

Wat zijn de symptomen van een hernia?

Een hernia drukt niet altijd op een zenuw. Een hernia geeft dus niet altijd (pijn)klachten. Wanneer de uitstulping wel op een zenuw in de rug duwt, kan dit hevige pijnklachten in de rug geven en/of een gevoelsstoornis met uitstraling over de bil, naar één been, soms tot in de tenen. In hevige gevallen kan krachtsverlies optreden of problemen met plassen of ontlasting.

Wanneer een uitstulping in de nek op een zenuw duwt, kan dit hevige pijnklachten in de nek geven en/of een gevoelsstoornis met naar een arm, soms tot in de vingers. In hevige gevallen kan krachtsverlies optreden.

Fysiotherapie bij een hernia

De manueeltherapeut is de specialist in het diagnosticeren en behandelen van klachten aan de wervelkolom. Behandeling bestaat uit een serie oefeningen specifiek voor herniaklachten, daarnaast zal er aandacht zijn voor de houding, het omgaan met pijnklachten en het opbouwen van je belasting en belastbaarheid wanneer de klachten dit weer toelaten.

Weet je niet waar je moet beginnen? Bel even met Fysiotherapie Leonardus. Wij denken graag met je mee.

Start vandaag nog met je herstel

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

Fysiotherapie in Helmond