Cerebrale Parese (CP)

Wat is een cerebrale parese?

Een cerebrale parese (CP) is een klinisch syndroom (d.w.z. dat de diagnose gesteld wordt door wat men ziet, een herkenbaar patroon met afwijkingen) met een houdings- of bewegingsstoornis die voortkomt uit een niet-progressieve hersenbeschadiging die voor de eerste verjaardag is ontstaan.

Er zijn drie hoofdtypen CP. De meest voorkomende vorm is de spastische CP (80-90%) welke zich uit in spierstijfheid. Daarnaast is er de dyskinetische CP (9%). Deze uit zich in onwillekeurige bewegingen van de spieren. Tot slot de atactische CP (2%). Het coördineren van bewegingen en bewaren van het evenwicht is dan een probleem.

Fysiotherapie bij cerebrale parese

Wanneer e sprake is van CP wordt het kind meestal begeleid in een ziekenhuis of een ander soort revalidatie-instelling. De behandeling bij kinderen met CP richt zich altijd op het makkelijker maken van activiteiten voor het kind en/of zijn/haar omgeving. Gedacht kan worden aan het verminderen van pijn en stijfheid, maar bijvoorbeeld ook het verbeteren van een looppatroon door middel van de juiste hulpmiddelen. De kinderfysiotherapeut kan worden ingeschakeld om bepaalde mobiliserende technieken uit te voeren, oefentherapie te geven of samen met de ergotherapeut te beoordelen welke hulpmiddelen geschikt zijn. Bijvoorbeeld braces, rolstoel of spalken.

Weet je niet waar je moet beginnen? Bel even met Fysiotherapie Leonardus. Wij denken graag met je mee.

Start vandaag nog met je herstel

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

Fysiotherapie in Helmond