Oedeemtherapie

Net zoals bloed, stroomt er lymfevocht door je hele lichaam. De lymfeklieren zijn de knooppunten van het lymfesysteem. Hier filter je het lymfevocht en worden afvalstoffen afgevoerd. Super handig! In ieder geval, als het werkt zoals het zou moeten. er zijn verschillende redenen waardoor de balans tussen de aanvoer en afvoer van lymfevocht verstoord kan raken. vaak met vervelende gevolgen. De oedeemtherapeuten van Fysiotherapie Leonardus helpen je bij abnormale ophopingen van dit vocht middels manuele lymfedrainage (een soort van massagevorm), compressietherapie, taping en oefentherapie.

Specialist in de behandeling van oedeemklachten
Helpt je in het verminderen van pijn en zwelling
Advies bij chemobehandelingen, na bestraling of een operatie 

Maak online een afspraak en plan je sportfysiotherapie behandeling in!

Oedeemtherapie richt zich op de behandeling van abnormale vochtophopingen in het lichaam. 

Enkele veel voorkomende vormen van oedeem zijn:

  • Lymfoedeem (nadat lymfklieren verwijderd zijn door een operatie of als complicatie van bestraling)
  • veneus oedeem (als vervolg van trombose of operatie van bloedvaten)
  • traumatisch oedeem (na een ongeval)
  • primair lymfoedeem
  • lipoedeem
  • oedeem na oncologische ingrepen
  • secundair oedeem na andere operaties
  • tertiair na bestralingen of chemokuur of medicijnen

Oedeemtherapie bestaat vaak uit een combinatie van behandelvormen.

Compressietherapie

Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

Oefentherapie

Een belangrijk component van de afvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe omhoog gestuwd. Doordat in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar naar boven richting het hart gaan.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen in het weefsel los te maken.

Lymfetaping

In bepaalde situaties kan van deze nieuwe behandelingtechniek gebruik gemaakt worden.

Oedeemtherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. 

Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar, of bel even met Fysiotherapie Leonardus. Wij kijken graag met je mee. 

Ook wanneer je niet verzekerd bent voor geriatrie fysiotherapie, kun je terecht bij een geriatriefysiotherapeut. In dit geval hanteren wij een praktijktarief. Klik hier voor meer informatie.

"Erg fijne en leuke therapeuten! Ben er al flink op vooruit gegaan. Kan de organisatie zeker aanbevelen.."

– Marloes

Gespecialiseerde therapeuten

DSC_9227

Bram Habraken

Manueel Therapeut (MSc)
Hilde-van-den-Broek_v2

Hilde van den Broek

Master Manueel therapeut (MSc) en Bewegingswetenschapper (MSc)
Frank-Baggen_v2

Frank Baggen

Manueel therapeut (MSc) en Mulligan therapeut
Gijs-Beesems_v2

Gijs Beesems

Manueel Therapeut (MSc)