Tenniselleboog

Wat is een tenniselleboog?

De precieze oorzaak van een tenniselleboog (epicondylitis lateralis) is onbekend. De theorie is dat overbelasting van spieren die de hand en pols strekken, leidt tot schade is hun gezamenlijke pees. Deze pees hecht zich aan op de buitenkant van het ellebooggewricht. In het herstel van deze beschadigingen wordt littekenweefsel gevormd wat bij een nieuwe overbelasting opnieuw beschadigd kan raken.

Klachten bij een tenniselleboog?

Een tenniselleboog wordt gekenmerkt door een pijnlijke sensatie aan de buitenzijde van de elleboog. De pijnklachten kunnen doortrekken. De pijn kan uitstralen naar de hand en pols. Het aanspannen of op rek komen van de spieren die de hand en pols strekken geeft een toename van de klachten.

Oorzaak van een tenniselleboog

Overbelasting is de hoofdreden dat klachten ontstaan. Dit kan een eenmalige overbelasting zijn, maar zal over het algemeen meer een gevolg zijn van een herhaalde beweging. Factoren die een rol spelen in het ontstaan van de klachten en/of herstel belemmeren zijn roken, overgewicht en zware fysieke belasting (meer dan 20 kg) van de elleboog gedurende meerdere uren per dag (bijvoorbeeld in werk).

Behandeling bij een tenniselleboog

Afhankelijk van de aard en duur van de klachten kunnen verschillende behandelvormen ingezet worden. Denk hierbij aan lokale behandelingen als massage (diepe dwarse fricties), ultrageluid, shockwave of manuele therapie. Maar ook aan medicatie, injecties en oefentherapie. In ernstige gevallen wordt soms gekozen voor gipsing of een operatie. Het resultaten hiervan is echter zeer beperkt.

Weet je niet waar je moet beginnen? Bel even met Fysiotherapie Leonardus. Wij denken graag met je mee.

Start vandaag nog met je herstel

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

Fysiotherapie in Helmond