Enkel verzwikt

Wat gebeurt er als je je enkel verzwikt/verstuikt?

Bij een verzwikking kantelt de enkel te ver naar binnen of naar buiten. Dit gebeurt vaak tijdens onverwachtse momenten tijdens sporten, een ongelukkige val of domweg struikelen over een ongelijke stoep. Op dit moment komen de enkelbanden op rek te staan en remmen de kanteling. Als dit met veel kracht gepaard gaat, kan het zijn dat er een scheurtje in de enkelbanden ontstaat of zelfs een breukje ontstaat.

Wanneer naar de fysiotherapeut na een verzwikking/verstuiking?

In de meeste gevallen kun je gelukkig snel weer lopen en sporten. Blijft je klachten ervaren na het verzwikken van je enkel? Lukt het 48 uur na de verstuiking nog steeds niet om steun te nemen op het been óf is je enkel na 3 weken nog steeds dik? Dan adviseren we je om contact op te nemen met een (sport)fysiotherapeut.

Verstuikte/verzwikte enkel en autorijden

Afhankelijk van de ernst van de verstuikte enkel kunt u gewoon autorijden met een verstuikte enkel.

In sommige gevallen wordt je enkel na een verstuiking of verzwikking in het gips gezet wordt of dat er een stevige tape omheen wordt gedaan. Met gips mag je natuurlijk even niet autorijden. 

Enkel verzwikt wat te doen?

Na een verzwikking kan de enkel een tijdje instabiel aanvoelen. Zo kun je het gevoel hebben dat je er ieder moment opnieuw ‘’doorheen’’ kan gaan. De enkelbanden zijn in deze periode aan het herstellen en hebben rust nodig. Wat kun je zelf doen direct nadat je je enkel verwikt hebt:

  •  Rust. Probeer de eerste 24 uur na verzwikken weinig te belasten in en rondom huis, maar blijf gerust steun nemen op het been. Blijf waar mogelijk de voet zo normaal mogelijk afwikkelen. Probeer daarnaast tot twee weken rust te pakken van zware inspanningen zoals sporten.
  •  Koelen. U kunt de enkel koelen met een ice-pack (doe altijd een doek tussen het ijs en de huid) in de eerste paar dagen. Doe dit alleen om pijn te verminderen. Wanneer je weinig pijn ervaart hoef u ook niet te koelen!
  •  Been omhoog. Probeer het been de eerste 48 uur na verzwikking veel omhoog te houden wanneer u zit.
  •  Opbouwen. Ga geleidelijk aan weer meer doen. Probeer bijvoorbeeld eerst steeds verder te wandelen en dan pas de sportactiviteiten te gaan doen. 

Daarna is het belangrijk om je enkel weer langzaam aan het werk te gaan zetten.

Fysiotherapie na een enkelverzwikking

Direct na een enkelverzwikking doet de fysiotherapeut een aantal testen om te kijken of verder onderzoek (zoals een röntgenfoto) nodig is. De eerste fase van het herstel bestaat uit het rusten (eventueel tapen) en gedoseerd belasten van de enkel. Hierna ga je stapgewijs steeds meer en zwaarder trainen. 

Afhankelijk van de ernst van de klachten zien we dat de meeste mensen, bij een goede aanpak, binnen 6-12 weken volledig herstellen. In 30% van de gevallen blijven er toch klachten bestaan. Zo kan de pijn of stijfheid aanhouden, de zwelling steeds terugkomen, of je een blijvend gevoel van instabiliteit houdt. Met fysiotherapeut kan je helpen om de oorzaak van het vertraagd herstel te achterhalen en een behandeling op maat te bieden.

Weet je niet waar je moet beginnen? Bel even met Fysiotherapie Leonardus. Wij denken graag met je mee.

Start vandaag nog met je herstel

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

Fysiotherapie in Helmond