Kinderfysiotherapie

Als baby ontdekken we spelenderwijs ons lichaam en de omgeving. In kleine stapjes ontwikkelen we onze zintuigen en worden we motorisch steeds handiger. Deze ontwikkeling gaat niet bij iedereen even snel, wat natuurlijk helemaal niet erg is. Er ontstaan wel problemen wanneer je kindje een achterstand op zijn of haar leeftijdsgenootjes op dreigt te lopen. Denk bijvoorbeeld aan niet goed mee kunnen op school of vastlopen in praktische dingen als aankleden, tanden poetsen en veters strikken. In dat geval helpen wij graag een handje. Dit doen we door adviezen te geven of in spelvormen te oefenen. Hierbij hebben we ook aandacht voor andere factoren die de ontwikkeling nadelig kunnen beïnvloeden zoals slaapproblemen, bewegingsonrust en emotionele uitbarstingen.

Specialist in de behandeling van ontwikkelingsgerelateerde klachten
Advies en behandeling bij een voorkeurshouding
Specialist bij kinderen met schrijfproblemen

Maak direct zelf een afspraak

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

Kinderfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en is gericht op het behandelen van kinderen van 0 tot 18 jaar met een achterstand in hun bewegingsontwikkeling of met problemen van bewegingsvaardigheden.

Ongeveer 20% van alle baby’s ontwikkelt in de eerste 7 weken na de geboorte een voorkeurshouding. Hierbij kan het zijn dat er een duidelijke voorkeur is voor één kant en het hoofdje (bijna) niet spontaan de andere kant op wordt gedraaid, of het hoofdje juist stil in het midden gehouden wordt. De schedel van een baby is nog niet volgroeid en daardoor vervormbaar. Bij een voorkeurshouding heeft dit als gevolg dat er een afplatting van het hoofdje kan ontstaan: dit heet plagiocephalie.

Behandeling bij plagiocephalie door de kinderfysiotherapeut richt zich op het in kaart brengen van de de schedel en de afvlakking middels een bandje van thermoplast. De behandeling zal zich richten op het stimuleren van de ontwikkeling richting de niet-voorkeurskant en het informeren en adviseren van de ouders.

Kinderfysiotherapeuten hebben specialistische kennis in:

  • Motorische ontwikkeling en motorisch leren van het kind
  • Specifieke bewegings- en houdingsaandoeningen op de kinderleeftijd
  • Fysieke fitheid en training van spieren, hart- en longfunctie bij kinderen
  • Specifieke fysiotherapeutische (technische) vaardigheden voor het behandelen van kinderen
  • Specifieke pedagogische vaardigheden voor het behandelen van kinderen en begeleiden van het gezin/ouders
  • Signaleringsfunctie voor inzet andere zorgdisciplines, zoals logopedie, ergotherapie, ambulante begeleiding, specialistische tweedelijns zorg

Vergoeding voor kinderfysiotherapie (0-18 jaar) zit in de basisverzekering tot 18 behandelingen. In sommige gevallen is er onder specifieke omstandigheden aanvullende vergoeding mogelijk. 

Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar, of bel even met Fysiotherapie Leonardus. Wij kijken graag met je mee. 

Vergoeding voor kinderfysiotherapie (0-18 jaar) zit in de basisverzekering tot 18 behandelingen. In sommige gevallen is er onder specifieke omstandigheden aanvullende vergoeding mogelijk. Zijn er buiten deze vergoeding behandeling nodig, dan hanteren wij een praktijktarief. Klik hier voor meer informatie.