Perifeer arterieel vaatlijden

Perifeer arterieel vaatlijden, ook wel etalagebenen genoemd, is een slagaderverkalking van de vaten in de benen. Patiënten ervaren pijnklachten in de kuiten en bovenbenen voornamelijk tijdens lopen, met rust verdwijnt de pijn weer.

De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop van de jaren kan slagaderverkalking (medische term: atherosclerose) vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan, een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een vat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heeft u vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt pijn in uw been met rust verdwijnt de pijn weer.

Heeft u een verwijzing gekregen voor perifeer arterieel vaatlijden?

Fysiotherapie Leonardus in aangesloten bij Chronisch ZorgNet. Neem contact op om een afspraak te maken bij een gespecialiseerde fysiotherapeut via telefoonnummer 0492-508080 of per mail fysiotherapie@gcleonardus.nl.