Erbse parese
Wat is een Erbse parese?
Bij een Erbse parese, ook wel een Obstetrische Plexus Brachialis Laesie (OPBL) genoemd, zijn de zenuwen die vanuit de nek naar de arm lopen bij de geboorte beschadigd. Meestal komt dit door een moeizame (stuit)bevalling waarbij de schouder van het kind beklemd heeft
gezeten. Door de beschadiging is de arm na de geboorte slapper en beweegt minder.
Herstel bij een Erbse parese?
De mate van herstel hangt af van de ernst van de beschadiging. Helaas is aan de buitenkant niet zichtbaar hoe ernstig de beschadiging is. Wanneer de zenuw alleen gerekt of gekneusd is, is de kans groot dat de arm van het kind na verloop van tijd volledig herstelt. Ook een gedeeltelijk gescheurde zenuw kan redelijk herstellen, maar soms ook niet. Als de zenuw volledig afgescheurd is, is herstel niet mogelijk en blijft het armpje slap.
Fysiotherapie bij een Erbse parese
Fysiotherapie start zo snel mogelijk nadat de diagnose gesteld is of er geopereerd is. Fysiotherapie zal zich richten op het identificeren van de zwakke spieren en deze met oefentherapie spieren sterker maken, spier- of gewrichtscontracturen te verminderen of voorkomen en bewegingen en het gebruik van de arm aanmoedigen. Voor de ouders is een belangrijke rol weggelegd in het bevorderen van het herstel. De fysiotherapeut zal daarom uitgebreid instructies en adviezen geven.
Therapie kan thuis, in het ziekenhuis, op school of in een praktijk plaatsvinden. Afhankelijk van de ernst van het letsel aan de brachiale plexus zullen de behoeftes van het kind voortduren en veranderen wanneer het kind ouder wordt. De inhoud van de therapie zal daarom continue afgestemd moeten worden op de behoeften en hulpvragen van het kind en de ouders.
Weet je niet waar je moet beginnen? Bel even met Fysiotherapie Leonardus. Wij denken graag met je mee.
Start vandaag nog met je herstel
Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?
- Vragen? Bel gerust!