Ziekte van Parkinson
Wat is de ziekte van Parkinson?
De ziekte van Parkinson is een neurologische ziekte. In een bepaald gebied van de hersenen sterven de zenuwcellen versneld af. Dit gebied is verantwoordelijk voor het soepel verlopen van bewegingen. Langzaam nemen verstoringen van bewegingen en de houding toe. Starten met bewegen gaat steeds moeizamer en je lichaam wordt steeds stijver.
De ziekte en de medicatie die voorgeschreven wordt, hebben invloed op je psychisch functioneren. Zo kan je denkvermogen afnemen en stemming en emoties veranderen.
Zo ervaar je bijvoorbeeld:
- Moeite met plannen en ordenen
- Geheugenproblemen
- Ben je snel prikkelbaar
- Slaapproblemen
- Voel je je angstig of agressief
- Ben je ongeremd in je gedrag
Komt de ziekte van Parkinson veel voor?
In Nederland hebben zo’n 52.000 mensen de ziekte van Parkinson. Het is een ziekte die voornamelijk op latere leeftijd ontstaat, en in 1 op de 40 gevallen voor het veertigste levensjaar
Wat kan ik verwachten bij de ziekte van Parkinson?
De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte. Dit betekent dat de klachten in de loop van de tijd langzaam toe zullen nemen. Het verloop hiervan is voor iedereen anders. We zien bij 75% van de mensen dat de klachten zich eerst uiten in één lichaamshelft. Deze kant blijft ook in een latere fase van de ziekte het meest aangedaan.
Wat kan ik doen bij de ziekte van Parkinson?
De ziekte van Parkinson is niet te genezen. De behandeling kan bestaan uit 3 strategieën:
- Medicatie: Er bestaan geen medicijnen die de ziekte van Parkinson kunnen genezen of het ziekteproces kunnen vertragen. De voorgeschreven medicatie is gericht op het verminderen van de symptomen.
- Een operatie: In latere stadia van de ziekte van Parkinson kan een hersenoperatie helpen in het verminderen van bepaalde ziekteverschijnselen.
- Paramedisch: Fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeuten, diëtisten, logopedisten en Parkinson verpleegkundigen kunnen allemaal een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven bij mensen met de ziekte van Parkinson.
Weet je niet waar je moet beginnen? Bel even met STADS. Wij denken graag met je mee.