Oncologische revalidatie

Elk jaar krijgen ruim 110.000 mensen de diagnose kanker. Maar liefst 15.000 keer betreft dit de diagnose mammacarcinoom. Doordat kanker middels screening vaker vroegtijdig ontdekt wordt en er steeds betere behandelmethoden zijn, krijgt kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welzijn van patiënten.  

 

Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie. Dit betekent dat de oncologiefysiotherapeut na de opleiding fysiotherapie een aanvullende opleiding van enkele jaren gevolgd heeft, gericht op de behandeling en begeleiding van mensen met kanker. De begeleiding door de oncologiefysiotherapeut verschilt per fase van het ziektebeeld. 

1. Curatieve fase – Behandeling in deze fase is gericht op genezing. De oncologietherapeut behandeld eventuele weefselschades en vochtophopingen als gevolg van medisch ingrijpen. Begeleiding in de beweegzaal is gericht op het herstellen van de fysieke belastbaarheid en het dagelijks functioneren. 

2. Palliatieve fase – Behandeling in deze fase is gericht op het behoud van functioneren. Oefentherapie bestaat uit kracht- en conditietraining, eventueel aangevuld met behandeling bericht op weefselschade of gewrichtsklachten. 

3. Terminale fase – Behandeling in deze fase is veelal gericht op het zo lang mogelijk behouden van zelfredzaamheid. In sommige gevallen kan de oncologietherapeut ondersteunen in klachtenvermindering. 

Bewegen bij kanker

Vermoeidheid is de meest genoemde (rest)klacht bij de behandeling van kanker. Je bent hierdoor vaak geneigd om minder te gaan bewegen. Jammer, want een actieve leefstijl draagt bij aan de overlevingskans en kan helpen om een aantal risicofactoren voor het ontstaan en terugkeren van kanker te verminderen. Daarnaast is bewegen belangrijk voor de mentale gezondheid. Een half uur bewegen per dag kan je al helpen om je fitter te voelen en lekkerder in je vel. 

De oncologietherapeut  helpt je om op een verantwoordelijke manier in beweging te komen en te werken aan een actieve leefstijl.

Maak online een afspraak en plan je behandeling bij een oncologietherapeut in!

"Er hangt een gemoedelijke sfeer. De fysiotherapeuten zijn uitermate deskundig."

– Dorothee

Gespecialiseerd therapeut

DSC_4140

Anne van den Hooven

Kinderfysiotherapeut (i.o.), Oedeemtherapeut
DSC_6872-NL-Paspoort-35x45-mm-350x350

Kim Rijsouw

Oedeemtherapeut en Revalidatietherapeut oncologie