Sportfysiotherapie

De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol op het gebied van preventie, voorlichting en advies voor iedereen die wil gaan sporten of sport als hobby of beroep heeft.

Heeft u een blessure of u raakte u overtraind dan wilt u zo snel mogelijk weer op de been zijn. Eventueel met een alternatief trainingsschema want u wilt blijven sporten en uw conditie blijven behouden. De sportfysiotherapeut kan u hierbij van dienst zijn. Een sportfysiotherapeut begrijpt wat er tijdens het sporten gebeurt en snapt daarom hoe u geblesseerd bent geraakt. Als sporter weet de therapeut ook hoe belangrijk de sport voor u en uw vereniging is. Dit ziet u terug in het behandelplan en revalidatieschema dat de therapeut met u maakt. Enerzijds afgestemd op uw mogelijkheden en anderzijds op de sport die u beoefent.

De sportfysiotherapeut kijkt naar uw motoriek en analyseert de blessure die is ontstaan. Aspecten als coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen worden in de behandeling betrokken. Uw sportfysiotherapeut kan kiezen uit verschillende behandelmogelijkheden zoals oefenprogramma’s met of zonder gebruik van trainingsapparatuur, braces of taping, mobiliserende technieken en diverse ondersteunende behandelapparatuur. De therapeut traint u sport specifiek en functioneel, zodat u kunt herstellen tot op uw oorspronkelijke sportniveau. Indien nodig wordt er overlegd met uw trainer over een aangepast trainingsschema. U merkt dat gemakkelijker praat met een specialist die u als sporter benadert.

Heeft u sport-specifieke klachten of werkt u aan een sportdoel? Neem dan contact met met ons op.

Wanneer

De sportfysiotherapeut heeft te maken met sporters die niet alleen aan het werk willen, maar ook graag actief zijn. Of met fanatieke sporters die hun sport weer op hoog niveau willen beoefenen. Ook ziet de sportfysiotherapeut in de praktijk ook andere (kwetsbare) doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, waarbij sport juist wordt ingezet als onderdeel van de therapie.

De meeste klachten waarmee patiënten naar de sportfysiotherapeut gaat, zijn blessures aan de knie, enkel of schouder. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de getroffen gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.

De sportfysiotherapeut werkt in een speciaal ingerichte praktijk en is vaak ook werkzaam bij sportverenigingen en in dienst van sportbonden. Ook werkt de therapeut veel en intensief samen met andere disciplines in de zorg zoals sportartsen, orthopeden of diëtisten.

Maak online een afspraak en plan je sportfysiotherapie behandeling in!

Werkwijze

Soms merkt u ook dat de sportfysiotherapeut uw sportschoenen onder de loep zal nemen. De therapeut zal u vragen naar de ondergrond waarop u traint, de materialen die u gebruikt en de opbouw van de training. Ook wordt u gewezen op het belang van een goede warming-up en cooling-down. Het is belangrijk dat u zorgt dat u kunt blijven sporten en herhaling van dezelfde sportblessure voorkomt. Voorkomen is beter dan genezen.

De sportfysiotherapeut voorkomt, behandelt en adviseert. De therapeut is een echt breed geschoolde allrounder en advisering is ook een belangrijke taak binnen het werk. De therapeut bekijkt of u geschikt bent voor uw sport. Maar ook adviseert de sportfysiotherapeut u over de juist grip van uw tennisracket en een passende techniek bij uw lichaamsbouw en fysieke mogelijkheden. Ook over hoe u het zadel van de racefiets op de juist hoogte instelt en de afstand tot het stuur bepaalt, zodat u geen rug- of knieklachten krijgt.

De sportfysiotherapeut geeft u handvatten om zelf iets te doen als u last van acute of sluimerende blessures krijgt en leert u tapen en bandageren en adviseert uw trainer hoe u om moet gaan met uw blessure binnen uw sport. Bovendien let de therapeut op uw voeding als u bijvoorbeeld traint voor een wedstrijd. Ook chronisch zieken en gehandicapten kunnen terecht voor een sport- of bewegingsadvies. Kijken naar wat u wel kunt in plaats van naar uw beperkingen, dat is de kunst.

Vergoeding

Sportfysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.

"Echte mensen die je helpen en met je mee denken. Super goed!"

– Yvonne

Gespecialiseerde therapeuten

Nienke-adriaanse_v2

Nienke Adriaanse

Sportfysiotherapeut (MSc)